یکی از خیره کننده ترین رویدادهای جهان طبیعت، سواحل شب تاب است که علت علمی آن کم و بیش ناشناخته مانده است. برخی موجودات آبزی از بدن خود نور خیره کننده ای متصاعد می کنند که در واقع این نوع واکنش شیمیایی در بدن موجودات زیست تابی نام دارد. پدیده جذاب زیست تابی در موجودات مختلف، از پروانه ها گرفته تا کوسه ها، به منظور آشفته و سردرگم کردن شکارچیان یا جذب طعمه و حتی جفت گیری در بدنشان اتفاق می افتد. با همراه باشید تا با معروفترین و زیباترین سواحل شب تاب در جهان و ایران آشنا شوید.
ساحل شب تاب چابهار
چابهار یکی از شهرهای بندری فوق العاده زیبای ایران می باشد که در استان سیستان و بلوچستان و دقیقا در کنار سواحل دریای عمان واقع شده است. با فرارسیدن شب های بلند زمستان و پاییز حال و هوای سواحل چابهار نیز تغییر می کند. اگرچه حضور جریانات هوای سرد همانند سایر نقاط کشورمان در این بشهر بندری و منطقه آزاد تجاری آنقدرها هم محسوس نیست و چابهار درست مثل بهاری که هر سال تجربه می کنیم به نظر می رسد اما اگر با غروب خورشید خود را به سواحل زیبای آن برسانید گاه بر روی امواج دریا شاهد حضور دانه های آبی رنگی خواهید بود که به هم فشرده شده اند و گویا در حال موج سواری هستند. عده ای این نورهای کوچک آبی فسفری را مربوط به پلانکتون ها و موجودات دریایی بسیار کوچک می دانند. بهترین زمان برای تماشای این ساحل فوق العاده، شب های پاییز و زمستان است و هنگامی که به چابهار سفر می کنید، حتما به آنجا سر بزنید.
خلیج موسکیتو در پورتوریکو
بر اساس رکورد های گینس، خلیج موسکیتو در پورتوریکو واقع در جزیره وی ویکش یا ویکس، جزو نورانی ترین سواحل شب تاب در جهان می باشد. پورتوریکو از نواحی غیرضمیمه به خاک آمریکا به شمار می آید که تحت حاکمیت سیاسی ایالات متحده آمریکا قرار دارد. آنچه نام پورتوریکو را بیش از هر چیز سر زبان ها انداخته، سواحل بکری و نورانی است که نمونه آن دست کم در این روزگار گرمایش زمین و آلودگی های زیست محیطی، در کشور دیگری یافت نمی شود. اگر ضربه ای به سطح آب وارد شود، پلانکتون های این ساحل احساس خطر می کنند و به رنگ آبی فسفری در می آیند و یکی از زیباترین صحنه ها را در مقابل چشمان شما به نمایش می گذارند.
خلیج تویوما در ژاپن
دریای درخشان اسرار امیز ژاپن تنها، نمونه ای کوچک از معجزاتی است که بر روی زمین رخ می دهد. این خلیج، یکی از معدود زیستگاه های ماهی های مرکب خلیج تویوما در ژاپن است. یک دره شکل در خلیج تویاما قرار دارد و ماهیان مرکب که به صورت معمول در 1200 فوت زیر آب زندگی می کنند را به سطح آب هدایت می کند، جایی که میلیون ها ماهی مرکب به اجبار به طرف بالا آمده و خلیج را به رنگ آبی مبدل می کنند. به همین دلیل رنگ آبی خلیج تویوما با دیگر آبی هایی که دیدیم متفاوت است. در واقع در انتهای شاخکهای آن ها اندامهای خاصی به نام فتوفورز وجود دارد که مانند چوبهای درخشان روشن می شوند.
جزایر ماتسو در تایوان
این ساحل نیز از سواحل شب تاب در جهان است با این تفاوت که دلیل درخشان بودن این ساحل جلبک های خاصی به نام نوکوتیلوکا اسکتیلانس است که می توانند در نوار اتصالی آب دریا با ساحل، خط درخشان و فسفری رنگی را به وجود می آورند. این منطقه از سواحل شب تاب به اشک های آبی نیز معروف است. زیرا نورهای جلبکی شبیه به اشک، در آب ها، شناور اند. این جلبکها بیشترین فعالیت را در ماههای آوریل تا اوت (اوایل فروردین تا اوایل مرداد) دارند.
جزیره وادهو در مالدیو
جزیره وادهو در مالدیو ساحلی زیبا دارد که بهنگام شب همانند آینه ای که ستاره های آسمان را در خود نمایش می دهد می درخشد. با این تفاوت که این درخشندگی بخاطر ستارگان نیست. فیتوپلانکتون ها دلیل اصلی زیبایی این ساحل شب تاب در شب هستند. بسیاری از نورهای آبی فسفری که در ساحل وادهو می بینید به شکل حباب های بیضی شکل هستند که علت آن صدف های میگودانه ای است که نوعی موجود زیست تاب محسوب می شود.