خانه بروجردیهای کاشان، اثری تاریخی و متعلق به قرن 13 هجری یعنی دوره قاجار است. این خانه در محله سلطان میراحمد قرار گرفته. این خانه تاریخی و زیبا را تاجری به نام سیدحسن نطنزی ساخته است. سید حسن نطنزی از بروجرد مال التجاره وارد میکرده و با بازرگانان این شهر در ارتباط بوده است، به همین دلیل به آقای حسن بروجردی معروف و این خانه نیز به نام خانه بروجردیها مشهور شد.
خانه بروجردی ها به دلیل خلاقیت در به کارگیری فنون معماری سنتی ایرانی و تزئینات ظریف و هنرمندانه جز مهمترین و با ارزش ترین خانه های تاریخی ایران به حساب می آید.
این خانه حدود ۳۰۰۰ مترمربع مساحت و دو حیاط اندرونی و بیرونی دارد. ویژگی ها و شرایط اقلیمی در معماری این اثر تاریخی مورد توجه قرار گرفته است به طور مثال وجود بادگیرها که در فصل گرم این اقلیم خشک هوای مطبوعی را وارد خانه می کرده است.
خانه بهطور کلی شامل دو بخش بیرونی و اندرونی دارد و سردر اصلی و هشتی ورودی بین این دو بخش مشترک است. هنرهای معماری به کار رفته در ساخت و تزیین این خانه اهمیت و ارزش بسیاری دارند. از جمله این عناصر معماری زیبا نقاشیهای گوناگون خانه است که تحت نظارت مرحوم میرزامحمد خان غفاری ملقب به کمالالملک به اجرا در آمده است. همچنین نورگیرهای هلالی شکل و بادگیرهای قرینه در بام تالار در نوع خود از آثار بی همتای معماری سنتی ایرانی هستند.
طبق اسناد و اظهارات موثق، ساخت این بنا در حدود ۱۸ سال یعنی از سال ۱۲۹۲ تا سال ۱۳۱۰ هجری قمری طول کشیده و در ساخت آن بیش از ۱۵۰ بنا، گچکار، آینهکار و بسیاری هنرمندان دیگر به کار گرفته شدهاند. بخش بیرونی خانه از سال ۱۳۵۳ شمسی در اختیار سازمان میراث فرهنگی بوده و در فهرست آثار تاریخی کشور به ثبت رسیده است . بخش اندرونی که در شمال شرقی و شرق بنا قرار دارد، همچنان مالک خصوصی دارد. قسمت تابستاننشین مهمترین و اصلیترین قسمت خانه بروجردیها است که مقابل ورودی اصلی و پشت به آفتاب قرار گرفته است.
خشت خام مصالح اصلی در ساخت بنا بوده است و تمامی بخش های اصلی مجموعه از خشت خام با ملات گل یا گچ یا ترکیب آنها ساخته شدهاند. در نماها، ازاره ها و کف از آجر ختایی استفاده شده است. در نمای بدنه نیز آستر کاه گل و گچبریهای گوناگون به کار رفته است.
داستان ساخت این خانه به ماجرای خواستگاری مرحوم حاج آقا حسن بروجردی از دختر مرحوم حاج سیدجعفر طباطبائی برای یکی از فرزندانش بر می گردد. شرط موافقت خانواده طباطبائی با این وصلت ساخت خانهای آبرومند و در شأن عروس خانم بوده است و به همین دلیل حاج آقا حسن بروجردی از همان معماری كه خانه طباطبائی را ساخته بوده، درخواست میكند كه این خانه را نیز بسازد.