در زمانهای گذشته رباط کریم یکی از گذرگاههای رسیدن به جاده ابریشم بوده است. در این منطقه آثار و تپههای باستانی بسیاری کشف شده است. در این شهر همچنین کاروانسراهای تاریخی و قدیم یسیاری وجود دارد که یکی از آنها کاوانسرای حاج کمال میباشد.
کاروانسرای حاج کمال یا فتحعلی شاهی، در کیلومتر ۳۰ جاده تهران-ساوه و در شهرستان رباط کریم استان تهران وافع شده است. طبق اسناد موجود، این کاروانسرا در سال 1245 هجری قمری یعنی زمان سلطنت فتحعلی شاه و در محله بازارک رباط کریم ایجاد شده است. امروزه در بنا کتیبه تاریخداری وجود ندارد اما در روزگاران گذشته کتیبهای بر بالای درِ کاروانسرا نصب بوده و تاریخ اوایل قرن سیزده هجری قمری روی آن به چشم میخورده است. بر روی کتیبه دیگری نام «آقا کمال» کسی که بانی و موسس کاروانسرا بوده، حک شدهاست.
مساحت کاروانسرای حاج کمال حدود ۳۵۰۰ مترمربع است و ۲۴۰۰ مترمربع از آن زیربنا و ۱۰۰۰ مترمربع صحن کاروانسرا میباشد. سنگ، آجر، ملات گِل و گچ مصالح به کار رفته در کاروانسرا هستند و تنها تزئینات سازه، آجرکاری است.
پیرامون حیاط مربعی شکل بنا، ایوانچههایی و در پشت هر یک، حجرهای وجود دارد. تمامی حجرهها و ایوانچهها، اندازه و شکل یکسان و ثابتی دارند. همچنین در حیاط این کاروانسرا، کورههای ذوب فلز قرار گرفته که نشان دهندة یکی از کاربردهای این بنا به عنوان ضرابخانه بوده است که در نوع خود بینظیر است. در بخشی از کاروانسرا حاج کمال که به سالن اجتماعات معروف است، نقالی و داستانسرایی صورت میگرفته است. در پشت بام بنا، دو برج دیدهبانی واقع شده، نگهبانان در این برجها میتوانستند تمام نواحی رباط کریم را رصد نمایند.
پس از افول کاروانسراها ، مدتی از این بنا به عنوان پاسگاه ژاندارمری، محل اسکان افراد محلی بود و مدتی به عنوان فضای ورزشی مورد استفاده قرار گرفت. عاقبت در سال ۱۳۷۹ خورشیدی، کاروانسرا به میراث فرهنگی سپرده و مرمت شد. هم اکنون سازمان میراث فرهنگی و گردشگری رباط کریم، در این کاروانسرا کلاسهای صنایع دستی برگزار میکند.
کاروانسرای فتحعلی شاهی روبروی مسجد جامع رباط کریم، بلوار امام خمینی، انتهای خیابان مصلی، بلوار شهید سید مجتبی کمالی قرار گرفته است.