حتما هنگام عبور از میدان حسن آباد چشمتان به مجسمه بزرگی که روی ستونی سیاه قرار گرفته خورده است، درست در ضلع جنوبی میدان و کنار ایستگاه متروی حسنآباد. مجسمه در واقع سردیس زنی باستانی است که در سمت چپ او بالی بزرگ و رنگارنگ قرار گرفته است. اما تا به حال کنجکاو شدهاید که این سردیسِ چه کسی است؟ در این گوشه تهران چه میکند؟ و اصلا چگونه ساخته شده است؟
در حقیقت مجسمه میدان حسن آباد با الهام از سردیس باستانی هخامنشی که در موزه ملی ایران (موزه ایران باستان) نگهداری میشود و در اندازهای بزرگتر ساخته شده است. این سردیس باستانی منسوب به آتوسا، دختر کورش هخامنشی است. رنگ سردیس اصلی فیروزهای میباشد و از تخت جمشید به تهران منتقل شده است.
مجسمه آتوسا از جنس فایبرگلاس و روی پایهای با روکش سنگ سیاه نصب شده است. بلندی بال مجسمه 4.5 متر و ارتفاع خود سردیس 5.2 متر است.
طراح و سازنده این مجسمه، آرش غنچه پور، در سال 1395 با ماکت اولیه این سردیس در پنجمین جشنواره دوسالانه مجسمههای شهری شرکت کرد. داوران جشنواره و مسئولان زیباسازی شهرداری تهران به قدری از این ماکت خوششان آمد که از غنچه پور درخواست کردند مجسمه آن را بسازد تا در پایتخت نصب شود.
این پیشنهاد ابتدای اسفند سال 1395 به غنچهپور داده شد و در نهایت با کار شبانهروزی او و گروهش یک روز مانده به بهار 96 مجسمه ساخته و در میدان حسن آباد نصب شد.
اما دلیل اینکه سردیس آتوسا در میدان حسن آباد نصب شده چیست؟ ماجرا این است که طبق روال معمول صاحب اثر میتواند تعیین کند که اثرش کجا نصب شود، از نظر غنچه پور بهتر بود که مجسمه در نزدیکی موزه ملی نصب شود چرا که در این صورت با موزه ارتباط بهتر و بیشتری برقرار می کند. در نتیجه میدان حسن آباد برای نصب این سردیس زیبا انتخاب شد و در آخرین روز سال 1395 در این میدان قدیمی جانمایی شد.
سازنده مجسمه هخامنشی نام این مجسمه «بر بلندای ریشهها» گداشته است خودش در اینباره اظهار میکند: «پشتوانه تاریخی و فرهنگی کشورمان باعث شد تا این نام را برای مجسمهمان پیشنهاد دهیم».
با تورهای تهرانگردی با ما همراه باشید و از این موزه ارزشمند بازدید کنید.