جزیره هرمز در جنوب کشور، در آبهای خلیج همیشه فارس و در مجاورت تنگه استراتژیک هرمز قرار گرفته است. هرمز سرزمینی افسانهای با شگفتیهای طبیعی بسیار است. این جزیره به دلیل آنکه دارای انواع خاک و نمک های مختلف با تنوع بالا است در میان زمین شناسان به بهشت زمین شناسی مشهور شده است. طبقات رسوبی و آتشفشانی سطح جزیره هرمز تشکیل داده است.
همچنین طبقات نمکی به شکل تپههایی که اکثر آنها از جنس نمک طعام هستند، بخش اعظم جزیره را در بر گرفتهاند.
دشت زعفرانی یکی از جاذبههای گردشگری و قسمتی از جزیره رنگین کمانی هرمز است که مابین تفرجگاه شهید آزموده و زیارتگاه خضر نبی (ع) قرا گرفته است. دشت زعفرانی که همانند رودی زرد رنگ در میان کوههای سرخی و رنگی واقع شده است با جادوی رنگهای مسحور کننده و نقشهای زیبایش هر سال گردشگران بسیاری را به این منطقه میکشاند.
در این جاذبه دیدنی سنگنمکهای زردرنگ و سنگهای آتشفشانی سیاهرنگِ باقی مانده از گسل در زمان های گذشته که کاربرد خاص خود را دارند در کنار هم قرار گرفته اند. در زیر این سنگها حفرههای کریستالی نمک پوشانده است مشاهده کرد. حفرههای نمکی گودالهای کوچکی را به وجود آورده و منظره بینظیری را خلق کردهاند.
نمک زعفرانی در دره های جزیره هرمز به رودخانه طلا معروف است. این سنگ های نمک دارای خواص فیزیکی بسیاری هستند. طبق تحقیقات زمین شناسی، سنگ نمک هرمز سنگی است که خصوصیت پلاستیکی است، این بدین معنی است که قدرت انعطاف این سنگها بالاست و این موضوع منجر به پدید آمدن منظره هایی از نمک درارتفاعات شده است.
در این قسمت جزیره به علت شرایط جوی خاص مانند بارش های اندک، نمکی بودن خاک و شور بودن آب، مرتع و گیاه وجود ندارد. به طور کلی ارتفاعات این ناحیه پوشش گیاهی فقیری دارد و تا دوردست تنها صخره ها و تخته سنگ های بزرگ به چشم میخورد.